2011. január 15., szombat

ÖTLETEK, JAVASLATOK SZERENCSÉRT....

Mit csináljon a városvezetés?

1. Ne mossák a járdát és az utcákat január közepén a legnagyobb sáros-latyakos időben, mert fél nap múlva ugyan olyan lesz!

2. Sürgősen takaríttassák ki a vízelvezető árkokat (a Dózsa György utcában már elkezdték, cirka 2 hónap alatt haladtak is kb 300 métert ) majd minden erővel a patakmedret mélyítsék és már most javaslom, hogy a gáton lévő szétrohadt homokzsákokat takarítsák el, mert ha hirtelen jön az ár, az lesz a gyenge láncszem! + pár kocsi földdel lehetne is magasítani a kritikus pontokon!

3. Zúzalékot sok utcában lehetne szétszórni sajnos.... az új körforgalomban is már kátyúk vannak... tudom még nincs kész, de ha az alapja silány akkor mit várunk a késztől?

4. Azt is ki kell találni sürgősen, hogy a felgyülemlett vizet a talajból hogyan vezessék le, továbbá a későbbiekben se kelljen tartani tőle...

5. Felül kell vizsgálni, hogy a közintézményekben hol és milyen módon lehet megtakarításokat kieszközölni, esetlegesen pályázni alternatív fűtési és melegvizes rendszerekre! Érdekes lehet nyáron pl a klíma+napelem kombináció (minél jobban süt a nap, annál több áramot termel a klímára, ergo nem a hálózatból eszi meg az áramot) Érdemes lehet a közvilágításnál az új LEDes világítást megfontolni, még ha drága is, mert akár 20adára csökkenthető a fogyasztás, ezáltal a számla... több száz, ha nem több ezer ilyen lámpa van a városban)

6. Lehet hülyén hangzik picit, de sok helyen van olyan, hogy bizonyos városszegleteket "örökbe" fogadnak a lakosságból vagy esetleg cégek és azok reklámból vagy csak "hobbiból" gondozzák a területet.

7. Felvetettem korábban azt is, ami ismereteim szerint volt is korábban, hogy a városi alkalmazásban lévő szakemberekkel újítanak fel pl járdákat... itt is be lehet hozni a lakosságot, pl a háza előtti részen jelképes összeggel beszál az anyagköltségbe és így az egész utcában felújítják a járdát... ha nem oldható ez meg, mert esetleg valakinek nagy anyagi terhet jelentene, akkor is ki lehetne agyalni valami konstrukciót rá!

8. A vároban és a város határában sajnos nagyon kevés a rendes zöldterület. A patak mentén pl szinte egyetlen fa sincs... Úgyszint Szerencs déli részén és Ond felé... Lehetne olyat csinálni, hogy pl a Föld napján a lakosok fát ültetnek egy kijelölt területre,lenne egy "választható fajok" lista és mindenki megvenné amit szeretne ebből és kimenne elültetni. Ez egyrészt közelebb hozza a helyieket egymáshoz, másrészt rövid időn belül és igen komoly erdősített területe lenne a városnak minimális költségen. Harmadrészt a patak menték ez csökkentené a talaj magas víztartalmát.

9. Egy -egy fejlesztés kapcsán lehetne ötletpályázatot hirdetni és nem rögtön milliókért tervezőket idecsődíteni... amikor lenne egy letisztult lakossági igény, akkor ezek tükrében egy rövid tervezési fázis után lehetne belevágni a projektbe, pénzt spórolva ezzel és kielégítve a lakosság igényeit! Sajnos most a legtöbb esetben a lakosok már csak a kész tervekkel szembesülhetnek, legtöbbször pedig csak a kivitelezés kezdésekor döbbennek rá, hogy megint épül valami...

10. Szerencs területén ne lehessen szolgálati autót használni! Úgy gondolom nincsenek olyan nagy távolságok a városi hivatalok között, menjen mindenki gyalog vagy biciklivel vagy ha nem akar, akkor saját költségére autóval!

11. Korábban is említettem, hogy sokkal nagyobb nyilvánosságot lehetne adni a városi rendezvényhelyszíneknek! Az hogy a színháztermet szinte lehetetlen kibérelni elég erős.... Ha van kulturális központ, nyugodtan lehetne ide szervezni profitáló rendezvényeket! Pl nem férne el itt egy lagzi??? Nem tudná ugyanúgy a városi menza elkészíteni a lakodalmi vacsorát? Nincs cukrászat a városban? Na meg ki ne szeretne Rákóczi rezidenciáján egy várban tölteni élete egyik legszebb napját? Ráadásul a vendégeknek is lenne hely a készülő hotelban! Ugyanez igaz a helyi kezdeményezésekre! A város vagy minimális összegért vagy ingyenesen adná a termet, viszont a büfé és az ellátó részleget biztosítaná, ezáltal a teljes fogyasztás a helyi vállalkozókat gyarapítaná, vagy a kulturális kasszát növelné.

12. A rendezvényeken igenis lehetne belépőt szedni, viszont színvonalas fellépőket kell hívni mellé, amiért nem sajnálják a pénzt! Nem kell túlzásokba esni, de egy 500 forintos belépő nem annyira megterhelő! Esetleg lehet elővételes jegyeket árulni, így több idő is lenne a megváltására.

13. A Gazdanapokat valóban gazdákkal kell megszervezni, nem látványkiállítással! Igenis lehetne megint tehénistálló mint volt régebben, lehetne bemutató parasztudvar és nem regionálisra kellene szervezni, hanem bővíteni kellene országosra, nemzetközire!

Hirtelen ennyi, ha még eszembe jut valami majd folytatom

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése