2011. január 7., péntek

Kérdések - Válaszok Kiss Attila alpolgármesterrel!

A www.szerencs.hu oldalon, amely bárki számára elérhető, tettem fel pár kérdést Kiss Attila alpolgármester úrnak! Az itt megjelentetett kérdések célja a minél szélesebb körű nyilvánosság, hogy bárkinek elérhetőek legyenek ezek az információk. Terveim szerint a fontosabb kérdés -felelet váltásokat itt is megjelentetni szándékozom!  

Az alábbiakban olvasható a kérdés és a viszont válaszok:

HozzászólásSzerző: Hádám » 2011 jan. 02 vas., 2011 15:50
Próbáltam hozzászólni a témához, de láttam, hogy már lezárt a fórum (nem tudom miért is??) ezért itt szeretném kifejteni a véleményemet az alábbi sorokra:

"Nyomasztja lelkemet annak a problémának a terhe is, mely szerint, míg a város egyes vezető alkalmazottai gyakran 500 ezer Ft fölötti bért kapnak (plusz az egyéb kiegészítő juttatások), addig egy megfelelő szakképesítéssel rendelkező, a lelkét kidolgozó közalkalmazott/köztisztviselő 100-130 ezer Ft bruttó bért kap. Szintén bántja az igazságérzetemet, amikor egy városi pedagógus nem keres annyit, mint egy korább politikai kitartott, de a városért munkát nem végző ember."

A kérdésem az lenne, hogy sorolja fel kikről van szó, vagy ha esetleg nem is, akkor szeretném tudni, és ezzel valószínűleg nem vagyok egyedül, hogy az említett személyek miért vannak még (3 hónappal a választások után) önkormányzati alkalmazásban? Vagy miért nem lett csökkentve a bérük?? Esetleg ha lehetséges tájékoztassa a tisztelt publikumot, hogy milyen megoldási javaslatok állnak eddig a rendelkezésükre!

Egyéb, technikai jellegű kérdésem lenne, bár ez bármelyik városi vezetőnek feltehető, hátha lehet tenni az ügy érdekében, hogy iszonyatosan lassú az információ áramlás (hozzászólás jóváhagyása) ezen a fórumon! Gyakran napokat kell várni a megjelenítésre. Sokan kérdően állnak ezzel szemben, mert a már ismert hasonló jellegű szerencsi oldalon (melynek üzemeltetői nem főállásban csinálják) ezerszer gördülékenyebben megy, talán ezért is mondható az első számú vitafórumnak mára! Talán lehetne javítani a helyzeten!

Válaszait előre is köszönöm!"
VÁLASZ:

"Re: Alpolgármesteri díjazás (kiegészítés)

HozzászólásSzerző: Kiss Attila » 2011 jan. 04 kedd, 2011 07:02
Tisztelt Hádám!

Köszöntöm Önt is a forum.szerencs.hu oldalon, vagyis Szerencs hivatalos fórumán, mint az utóbbi napokban rendszeresen hozzászóló, regisztrált felhasználót.
Elnézését kérem, hogy ezúttal nem tegeződöm, mint pl. az Ön által is felemlített másik népszerű közéleti honlapon korábban adott válaszaim és vitáink során tettem, de most, mint alpolgármester lettem megszólítva, így részemről is kötelező a minimálisan előírt távolságtatás. Ezt erősíti bennem az Ön által feltett kérdés, vagyis a megfogalmazott javaslat súlya is.

Válaszom tehát a következő:
Sem ezen, sem egy másik Fórumon nem fogom felsorolni, hogy kik az illetők, viszont hétfőn (2011.01.03.) megkértem városunk Jegyzőjét, hogy vizsgálja meg néhány fontos – véleményem szerint is közérdekű – adat közzétételének lehetőségét Szerencs város honlapján.
Az alábbi adatokra gondolok:
- Polgármester és Önkormányzati képviselők vagyonnyilatkozatai,
- Vezető beosztású köztisztviselők (Polgármesteri Hivatal) fizetési adatai,
- Vezető beosztású közalkalmazottak (pl. városunk által fenntartott intézmények vezetői) fizetési adatai,
- Szerencs Város Önkormányzatának tulajdonában lévő két Nonprofit Kft. vezetőinek adatait (ezek az adatok egyébiránt elérhetők a világhálón).

Véleményem szerint nem lenne helyes – s talán nem is lenne jogszerű – közzétenni a nem vezető beosztású köztisztviselők, közalkalmazottak és Mt. szerinti városi alkalmazottak fizetési adatait. Közülük kerülnek ki azok, akik gyakran a 100-130 ezer forint bruttó bérért dolgoznak, mégpedig úgy, ahogy az „Alpolgármester díjazása” fórum alatt is írtam és most is vállalom véleményemet: gyakran a lelküket is kidolgozzák.
Kérem tehát türelmét, s reményeim szerint a kérdést illetően a lehető legnagyobb nyilvánosságot fogunk teremteni.

Másik kérdése volt, hogy „az említett személyek miért vannak még (3 hónappal a választások után) önkormányzati alkalmazásban? Vagy miért nem lett csökkentve a bérük?? Esetleg ha lehetséges tájékoztassa a tisztelt publikumot, hogy milyen megoldási javaslatok állnak eddig a rendelkezésükre!”
Egyrészt nincs már mindenki a város alkalmazásában, történtek személyi változások és átszervezések az elmúlt 3 hónapban. Hangsúlyozni szeretném, hogy az eddigi változások, átszervezések jogszerűen történtek, azokat még nem támadták meg sem a Közigazgatási Hivatalnál, sem a Munkaügyi Bíróságon, sem egyéb hivatalnál. (Természetesen megtámadták és megtámadják döntéseinket politikai, vagy „erkölcsinek álcázott alapon” sok fórumon, főleg azok, akik a választók akarata alapján (2010. október 3.) kikerültek a város vezetéséből. Ők most – legalábbis a hozzánk eljutó információk szerint – erőfeszítéseket tesznek a jelenlegi városvezetés döntéseinek megkérdőjelezése érdekében – hangsúlyozom: jogukban áll.) A jövőben is ügyelni szeretnénk arra, hogy jogszerűen végezzük munkánkat, ne adjunk alapot a városunk elleni közigazgatási, vagy éppen bírósági eljárásoknak.
Kérem, higgye el nekem, hogy keskeny az ösvény, amin most mozogni tudunk, ráadásul arra is figyelnünk kell, hogy a jó irányba, vagyis előre felé mozduljunk. Egy-egy megfontolatlan és rossz döntés – még ha igazságosnak is gondolnánk azt – egyrészt levezethet minket a jogszerűség útjáról, másrészt a keskeny ösvény melletti mélységbe zuhanhatunk. S most nem a város jelenlegi Önkormányzatának vezetőire, hanem az egész városra gondolok, mivel az ösvény nem csak jogi-, hanem gazdasági értelemben is rendkívül szűkös.
A „megoldási javaslatok” (ahogy írta) meglehetősen szűkös tárházában már keressük a megoldásokat a – véleményünk szerinti, szükséges – korrekciók érdekében, de a lapjainkat most ebben a formában nem lenne célszerű kijátszani. Ha rátalálunk a megoldás(ok)ra talán lesz lehetőségünk közzétenni azt.

A technikai jellegű kérdéseivel kapcsolatban: a Polgármesteri Hivatal munkatársai igyekszenek majd gyorsítani a beérkező hozzászólások „moderálásán” és közzétételén.
Még egyszer köszönöm megtisztelő érdeklődését, remélem válaszomat el tudja fogadni!

Végezetül figyelmébe ajánlom minden olvasónak Fazekas László rövid összefoglalóját (jelen fórum második hozzászólása; 2011. január 03. 21:09) a forum.szerencs.hu oldal funkciójáról, szabályairól, a háromféle fórum szerepéről.

Tisztelettel:
Kiss Attila"
VISZONT VÁLASZ, AMIRE MÉG NEM ÉRKEZETT REAGÁLÁS:
" Re: Alpolgármesteri díjazás (kiegészítés)
HozzászólásSzerző: Hádám » 2011 jan. 04 kedd, 2011 12:22
Tisztelt Kiss Attila!

Köszönöm a gyors válaszát! El is fogadom, néhány észrevétellel pótolva. Természetesen nem várható el. hogy a tisztes dolgozókat emlegessük, hacsak nem pozitív példaként! Voltam pár hetet én is a hivatalban tudom, hogy nem teáznak egész nap! A kérdésem az lenne, amit részben a polgármester úr már meg is válaszolt a közmeghallgatáson, hogy van -e még olyan "alkalmazott" akinek a bére nem áll egyenes arányban a beosztásával vagy az elvégzett (nem végzett) munkájával! Van -e nem vezető beosztású, irreálisan magas fizetésű alkalmazásban álló személy esetleg olyan alkalmazásban álló, akinek a képesítése alapján nem lenne ott a helye.

Sok "legenda" terjeng(ett) a városban, most, hogy témába vágjak "itt az idő", hogy ezek tisztázva legyenek! :)

Válaszait előre is köszönöm! Innentől a megfelelő topicban teszem fel kérdéseimet!"





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése