2011. január 31., hétfő

Menni vagy maradni?!


Talán kicsit drasztikusan hangzik a cím, de sajnos valóban nagy problémákat takar. Sokféle dologról ejthetnénk szót, feltehetjük például azt a kérdést, hogy az előző kormány alkalmazásában lévő vezetők nagy többségének ámokfutása után lehet –e maradásuk az állami, önkormányzati intézményeknél, feltehetjük azt a kérdést, hogy hova lett elszórva az a temérdek pénz, amit különböző látványberuházásokra vettek fel. Talán mindenki tudna mondani olyan témát, ami bizonyára kényesen érintené a régi „rezsim” tagjait.
Ebben a cikkemben azonban egy sokkal súlyosabb problémára szeretném felhívni a figyelmet, mégpedig a fiatalság drasztikus ütemű elvándorlására. Bár „néhai” miniszterelnökünk megmondta, ha nem tetszik, el lehet menni innen! Én azt gondolom, sokan nem azért hagyják itt ezt a szép vidéket, mert nem „tetszik” nekik a környezet. Sokkal inkább a teljes kilátástalanság riasztja el a fiatalokat a térségből. Sajnos a robotmunka a különböző multicégeknél, megalázó „fizetésnek” nevezett pénzekért, nem annyira csábító, mint azt sokszor hangoztatták a kampányban! Azt is elmondhatjuk, hogy rengeteg képzett fiatal él a környéken, annak ellenére, hogy időről időre statisztikai kimutatásokban azt hangoztatták, hogy képzetlennek az emberek a térségben. Sajnos országos szinten megfigyelhető, hogy még a nyugdíj után is alkalmazásban maradnak emberek, a fiatalok nagy része, megfelelő képzettséggel a kezében pedig maximum munkanélküli segélyért állhat sorba. Az sem újdonság, hogy a meglévő alkalmazottak az adófizetők pénzén egyik tanfolyamot végzik a másik után, növelve ezzel leginkább a fizetési alapjukat, de nem egy esetben utólag pótolják a törvényben előírt minimális felvételi szintet az adott állásra. Természetesen feltehetjük a kérdést, hogy akkor minek „pazarlunk” milliárdokat a fiatalok képzésére, ha úgyis legfeljebb segédmunkás lehet belőlük az eddigi szemlélet szerint?! Úgy gondolom nem pazarlás, hanem befektetés, mint azt sok nyugati ország már régen felfedezte! Nem a pénz az erőforrás, hanem a szellemi tőke, a pénz csak segít abban, hogy ebből a tőkéből hasznot kovácsolhassunk, önmagában értéktelen! Itt tenném fel a kérdést: Menni vagy maradni?!
A választások után új rendszer alakult az országban és az önkormányzatokban is. Szerencsen is hasonlóképen lecserélődött a vezetés. Amennyiben az új vezetők hajlandóak belátni, hogy az eddigi gyakorlat nem vezet máshoz, mint a térség elöregedéséhez és fogyásához, amennyiben az eddig gyakorlattal ellentétben hajlandóak ez ellen tenni, én mindenképp a maradásra biztatnám kortársaimat, különben rövid időn belül nem marad senki, aki felépíti majd Hegyalját, hogy végre visszafoglalhassa az őt megillető helyet a köztudatban!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése